Mi az a WordPress?

A WordPress egy ingyenes és nyílt forráskódú (PHP és MySQL alapú) tartalomkezelő rendszer. A WordPress számtalan funkciót magába foglaló, modulárisan felépített publikációs platform. Többek között ennek a modularitásnak köszönheti a népszerűségét. A világ top 1 millió weboldalából 16,7% WordPress alapú (forrás Alexa) és az új weboldalak 22%-a készül WordPress-el. A WP a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer ma az interneten!

Sablonok

Sablonnak nevezzük azt a grafikai felépítést, aminek a segítségével megjelenik a weboldalunk.  Számos grafika közül válogathatunk az adminisztrációs felületen.

Bővítmények

A WordPress egyik legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy bárki könnyedén fejleszthet hozzá bővítményeket, kiegészítőket. A nyílt forrású szellemiségnek köszönhetően fejlesztők ezrei teszik közzé az általuk készített fejlesztéseket ingyen. Jelenleg több, mint 22.000 ingyenesen letölthető bővítmény található a WordPress hivatalos bővítménytárában.

WordPress logo

Widgetek

Widgeteknek nevezzük azokat a kisalkalmazásokat, melyek segítségünkre vannak a weboldalunk megjelenésének finomhangolásában. A widgetek kezelése igen egyszerű, gyakorlatilag egérrel építhetjük fel az oldalunkat, az úgynevezett “fogd és vidd” technológia segítségével. Ezek a mini modulok (alapesetben) a szöveges rész egyik oldalán elhelyezkedő sidebar-on megjelenő dobozok (boxok). Például: Keresés, Friss hozzászólások, Friss bejegyzések, Címkefelhő stb…

Mobilalkalmazások

A WordPress elérhető a legnépszerűbb mobil-operációs rendszereken is, például: WebOS, Android, iOS (iPhone, iPod Touch, iPad), Windows Phone és BlackBerry.

Egy kis történelem
A b2 volt a WordPress elődje. A b2-t szintén PHP-ben írták, s szintén MySQL-t használt, eredetileg Michel Valdrighi kezdte fejleszteni, aki jelenleg a WordPress egyik karbantartója. Ugyan a WordPress a hivatalos utód, de a b2evolution ma is létező, aktív projekt. A WordPress név Christine Selleck, a fejlesztőcsapat vezetőjének, Matt Mullenweg barátjának ötlete volt. A WordPress a b2/cafelog hivatalos jogutódja, és egy gyorsan növekvő felhasználói és fejlesztői közösséggel bír. Amikor a 2004-ben a konkurens Movable Type-ot fejlesztő Six Apart megváltoztatta a szoftver felhasználási feltételeit, befolyásos felhasználói közül sokan áttértek a WordPress-re.

Forrás: http://wphu.org