Szerkesztés

A készítés menete

A weboldal készítése során nagy hangsúlyt fektetünk a személyes figyelemre és a visszacsatolásra. Ezért a végleges verziót megelőzően többször is egyeztetünk Önnel, pontosítjuk az elképzelést. A legjobb ötletek mindig menet közben születnek és egyes elképzelések megvalósulva nem váltják be az eredeti reményeket, így nagyon fontos, hogy Ön figyelemmel követhesse a készülő weboldalt.

1. Megrendelés

Első találkozásunkkor Ön elmondja, mire van szüksége, mi pedig igyekszünk a lehető legjobb megoldásra ajánlatot tenni. Amennyiben ez földrajzilag megoldható, munkatársunk személyesen keresi fel Önt irodájában, telephelyén. Ez Önnek kényelmet, nekünk pedig hasznos benyomásokat jelent, hiszen legkönnyebben azt tudjuk bemutatni, amit magunk is megismertünk valamelyest. (Milyen kérdéseket fognak feltenni?)

2. Technikai háttér

Egy weboldalnak szüksége van megfelelő internetes címre (domain) és megbízható tárhelyre. Ha Ön nem rendelkezik ezekkel, akkor cégünk megrendeli ezt az Ön számára. Ehhez szükség lesz az Ön vagy cége adataira (Magánszemély esetén személyes adatok és személyi igazolvány szám, cég esetében cégadatok és adószám). Nagyon fontos a megfelelő webcím kiválasztása, hiszen az internetes közösség számára ez azonosítja az ön weblapját. A webcím szerencsés esetben könnyen megjegyezhető és informatív, Önre vagy a cégére, tevékenységére jellemző. Az internetes keresők (pl. Google) számára is jelentőséggel bír a megfelelő webcím, így ennek kiválasztására érdemes gondot fordítani.  Ha megtörtént a domain és tárhely igénylés, a tárhelyszolgáltató hamarosan elküldi (vagy elküldte korábban) emailben a hozzáférési adatokat, erre kollégánknak szüksége lesz. Miután a tárhely hozzáférhetővé vált, elkezdődhet a weboldal kialakítása, a keretszoftver telepítése, vagy pedig az egyedi program megírása.

3. Anyaggyűjtés

A weboldalhoz rendszerint szükség van (jelentősebb mennyiségű) szerkesztett, írott szövegre, valamint megfelelő méretű és minőségű fényképekre. Sokszor azért húzódik el egy-egy weboldal készítése hetekre vagy akár hónapokra, mert a feltöltendő tartalom nem készült el. Általánosan elmondható, hogy egy weboldal értékét a benne bemutatott információ adja. Természetesen fontos a megjelenítés, de a legszebb, legizgalmasabb küllemű honlapról is elkattintanak az érdeklődők, ha nem kapják meg az információt, amit keresnek. Ezeknek az információknak Ön (vagy kollégája, családtagja) van a birtokában, de a szerkesztésben, fogalmazásban természetesen mi is segítségére lehetünk.

A fényképek nagyon fontos részét képezik a honlapnak, a legtöbb internetező a “hiszem ha látom” elvét követi. Ezért javasoljuk, hogy készítsenek (vagy gyűjtsenek össze) olyan digitális fényképeket (kb 600×400 pixel méretben), melyek megfelelő módon, esztétikusan mutatják be a honlap tárgyát. Kellemetlen, de fontos feladat a fotó-fájlok elnevezése. A fényképezőgépek legtöbbször számmal nevezik el a képeket (pl. DSC12212.jpg). Ez nem szerencsés a honlap szempontjából, mert a keresőszoftverek olvasni próbálják a fájlneveket és értékes pontokat veszíthetünk a semmitmondó fájlnevekkel. Vagyis a képeket át kell nevezni (pl. turistahaz.jpg), és rövid, pár szavas leírást társítani hozzá (pl. “4 fős faház a Pilisben”). Amennyiben nincs ilyen fotó állományuk, úgy munkatársunk elkészíti ezeket.

Különleges, ugyanakkor elérhető árú látványelem az ún. körpanoráma vagy gömbpanoráma felvétel. Turisztikai és egyéb látvány-központú témáknál nagy hatást lehet elérni ennek a felvételnek a használatával. Kérésére készíttetünk és a honlapba ágyazunk ilyen felvételeket.

4. A megjelenés tervezése

A honlapkészítés leglátványosabb része természetesen a megjelenés tervezése és kivitelezése. Önnek is, mint minden internet-használónak, nyilvánvalóan vannak preferenciái egy honlap megjelenését illetően, ugyanakkor nehéz ezeket megfogalmazni. (TIPP: Érdemes lehet összegyűjteni az Ön tetszését megnyerő honlapok webcímeit.)Ha céges bemutatkozó honlapról van szó, mindenképp érdemes a honlap megjelenését a már meglévő brandhez illeszteni: színeiben és grafikai elemeiben a logo, levélpapír-fejléc, névjegykártya, vagy egyéb bevezetett látványelem lehet az irányadó. Miután ebben egyeztettünk, készítünk egy látványtervet, melyet Önnel egyeztetünk. Ezt követően haladhatunk tovább.

5. Tartalomfeltöltés

“Amikor lélek költözik a weboldalba”. Ha készen áll a szoftver, elkészült a befogadó design, nincs más hátra, mint hogy élettel töltsük meg oldalt: jöhet az információ. Ez az a pont, ahol a legszorosabb együttműködésre van szükség: véglegesíteni kell a weboldal logikai struktúráját. Honnan hová, melyik oldalról melyikre, melyik menüpontról melyikre vezessük a látogatót? A menüstruktúra felbecsülhetetlen jelentőségű, mert hiába a legfrappánsabb tartalom, ha nem találjuk a rá mutató linket, ugyanakkor 50 egymás alatti menüpontot végigolvasni sem fog a látogatónk. Együtt gondolkodva kell optimális navigációt biztosítanunk a számára. A szöveges tartalomnak informatívnak, követhetőnek kell lennie, a fotókkal összhangban kell azt az információt közvetítenie, amit eredetileg közölni szándékoztunk.

6. Tesztelés

A tesztelés során technikai és felhasználói teszteket végzünk az esetleges hibák kiszűrésére. Ebben a fázisban Ön már mint felhasználó is kialakíthatja benyomását a weboldalról és megteheti észrevételeit, korrekcióra bőven van lehetőség.

7. Átadás

Az átadáskor Ön a következő dokumentumokat kapja kézhez:

  1. A weboldalt alkotó teljes állomány DVD-n, melyről a honlap bármikor az eredeti állapotában helyreállítható.
  2. A hozzáférési adatok, jelszavak, melyekkel a weboldal a későbbiekben módosítható. (Papíron és DVD-n)
  3. Átadási/átvételi elismervény.
  4. Rövid képes útmutató a keretszoftver működtetéséhez (DVD-n)